stress werkgever

Hoe om te gaan met stress op de werkvloer als werkgever?

Gabriëlle Kiefmann Nieuws

Als iemand gemotiveerd en met plezier werkt, haalt iemand energie uit zijn werk. Ervaart de werknemer werkstress, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk, dan neemt de kans op verzuim toe door controleverlies en gebrek aan energie. Meer dan één miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk-gerelateerde psychische ziektes. Dit zorgt voor een verstoorde balans tussen werk en privé, vaak met langdurig ziekteverzuim als gevolg. Het is daarom uitermate belangrijk om psychische klachten vanwege werkstress vroegtijdig te signaleren.

Maar waar moet je als werkgever op letten en hoe kan verzuim door werk-gerelateerde stress tegen worden gegaan, of juist langdurige uitval door aanhoudende stressklachten worden voorkomen?

Verminderen van werkdruk is niet de oplossing

Om werkstress te voorkomen richten veel werkgevers en werknemers zich voornamelijk op het verminderen van de werkdruk, door bijvoorbeeld het aantal taken te verlagen. Deze aanpak op het gebied van stressreductie werkt, als de werknemer al psychisch ziek is, maar is niet de oplossing om werk-gerelateerde stressklachten zoals een burn-out te voorkomen. Om stress op het werk te verminderen, is het juist van belang dat de werknemer grip krijgt op zijn eigen situatie, met bijvoorbeeld hulp van buitenaf.

Hoe herken je stress?

Stress is op verschillende manieren te herkennen. Naast de verminderde werkprestaties en motivatie van de werknemer, zijn er nog een aantal andere symptomen die kunnen wijzen op stress:

  • De werknemer komt vaker dan normaal in conflictsituaties door opgekropte irritaties.
  • Er wordt lang(er) geaarzeld bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.
  • De werknemer lijkt zich af te zonderen van de groep.
  • Er wordt geklaagd over hoofdpijn en/of spanning in nek of schouders.
  • Ook lijkt de werknemer vergeetachtiger, lusteloos en is wat somber en/of angstig.

Hoe verlaag ik de werkdruk van werknemers?

  • Mensen krijgen vaak energie van iets wat klein lijkt. Een compliment, steun van collega’s of inspraak bij een beslissing. Ook flexibele werktijden kunnen helpen, zodat werk en privé beter op elkaar aansluiten.
  • Het is aan te raden een stresscoach in te schakelen. Via stress-coaching krijgt de werknemer inzicht in het eigen denken, voelen en handelen. Er wordt ontdekt waar de stress vandaan komt en wat er aan gedaan kan worden. De werknemer leert oorzaken, gevolgen en oplossingen te begrijpen, patronen in werk/privé te onderscheiden en ondervindt hoe dit weer in balans kan komen.
  • Ook kan er door middel van een Talenten Motivatie Analyse inzicht verkregen worden in de talenten, sterke punten, drijfveren, interesses en het gedrag van de werknemers. Deze objectieve en ontwikkelingsgerichte analyse helpt de organisatie om het beste uit de werknemers te halen.

Hulp nodig?
Bovenstaande kan ervoor zorgen dat de werknemer beter met de ervaren werkdruk en werkstress omgaat, terwijl energie en werkplezier blijft behouden. Voor meer informatie over coaching bij stress op de werkvloer kun je contact opnemen. Ik help je graag!