hoe werkt het ontwikkeladvies

Hoe werkt het gratis ontwikkeladvies?

Gabriëlle Kiefmann Nieuws

Vanaf begin december 2020 is het weer mogelijk om een gratis loopbaanadvies aan te vragen. Dit advies is onderdeel van het noodplan NL leert door, wat weer onder de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0) valt. De NOW 2.0 werd op 6 juli ingevoerd toen de oorspronkelijke NOW verliep, aangezien de coronacrisis voorlopig nog niet voorbij is en daardoor werknemers en ondernemers in verschillende sectoren zal blijven treffen. Hoe dit gratis ontwikkeladvies precies werkt, dat leggen we uit in deze blog.

Gratis loopbaanadvies in coronatijd

Toen de NOW 2.0 werd ingevoerd, veranderden er verschillende zaken ten opzichte van de NOW 1.0. Zo zijn werknemers die de NOW 2.0 aanvragen verplicht om hun medewerkers te stimuleren om zich te laten bijscholen of zelfs omscholen. Dit wordt hen makkelijker gemaakt door het noodplan NL leert door. De overheid heeft 50 miljoen uitgetrokken voor het aanbieden van gratis loopbaanadvies en online bijscholing. Het ontwikkeladvies kan nu worden aangevraagd.

Voor wie is dit gratis ontwikkeladvies?

Hoewel het noodplan NL leert door gerelateerd is aan de NOW, is het niet noodzakelijk om steun vanuit de NOW te krijgen om gebruik te kunnen maken van het gratis ontwikkeladvies vanuit dit noodplan. In principe komt vrijwel iedereen hiervoor in aanmerking. De enige voorwaarden die worden gesteld zijn namelijk:

  • Je bent tussen 18 jaar en 68 jaar oud
  • Je woont in Nederland

Het noodplan is beschikbaar voor iedereen die aan deze voorwaarden voldoet en op enige manier betrokken is bij de arbeidsmarkt. Dit betekent dat je niet alleen mee kan doen wanneer je ergens in loondienst bent, maar ook als freelancer, loonwerker, ondernemer of werkzoekende (al dan niet met uitkering).

Wat houdt het ontwikkeladvies in?

Het loopbaantraject vanuit het noodplan NL leert door lijkt sterk op het ontwikkeladvies 45+. Een dergelijk traject duurt minimaal vier uur en begint met een arbeidsmarktscan waarbij jouw mogelijkheden en kansen in kaart worden gebracht, toegespitst op jouw vaardigheden, talenten, interesses en mogelijkheden. Deze arbeidsmarktscan vormt de basis van waaruit de rest van het traject wordt vormgegeven.

Na afronding van het traject beschik je over een gedetailleerd loopbaanadvies waarmee jij aan de slag kunt gaan. Wat dat precies inhoudt, is afhankelijk van je situatie. Je kunt met dit advies op zak bijvoorbeeld gerichter op zoek gaan naar passend werk, van carrière switchen of je verder gaan ontwikkelen in je huidige functie en werkveld door je kennis en vaardigheden te versterken of uitbreiden.

Hoe vraag ik een gratis loopbaanadvies aan?

De overheid vereist dat je het ontwikkeladvies aanvraagt bij een coach die over voldoende werkervaring en de juiste certificering beschikt. Op deze pagina van de overheid vind je een overzicht van verschillende beroeps- en brancheverenigingen en keurmerken voor coaches. Coaching Aanzet is lid van de beroepsvereniging Noloc voor coaches met een kwaliteitskeurmerk en je kunt bij ons uiteraard terecht voor een loopbaantraject binnen het noodplan NL leert door.

Het enige wat je zelf hoeft te doen, is het indienen van een aanvraag bij ons. Dit kan per e-mail of via ons contactformulier. Wij regelen voor jou de administratieve zaken die bij het traject komen kijken, waaronder de aanvraag voor de subsidie. Zo kun je je zelf volledig focussen op wat er voor jou toe doet: het ontdekken welke manier van werk zoeken, omscholen of bijscholen het best bij jou past en jou het best vooruit helpt in deze moeilijke tijd.

Zullen we met jouw loopbaan aan de slag?

Coaching Aanzet staat graag voor je klaar. Ook in coronatijd. Heeft de pandemie invloed op jouw loopbaan en weet je niet goed hoe je hier het best mee kunt omgaan? Stuur ons een mailtje of vul het contactformulier in, dan zorgen wij dat we binnenkort samen jouw loopbaan onder de loep kunnen nemen en de beste oplossing voor jou gaan vinden.