Kan ik het ontwikkeladvies ook gebruiken om te solliciteren?

Gabriëlle Kiefmann Nieuws

Update 31-3-2022:
De subsidie van het Noodplan NL Leert door is niet meer beschikbaar. Uiteraard kun je voor een loopbaanadvies nog steeds terecht bij Coaching Aanzet. Stuur ons gerust een e-mail of vul het contactformulier in bij vragen of voor aanmeldingen.

Een unieke eigenschap van het noodplan ‘NL leert door’ is dat vrijwel iedereen via dit plan gebruik kan maken van een gratis loopbaanadvies. In tegenstelling tot veel andere ontwikkelsubsidies en programma’s voor carrièreontwikkeling is een traject via dit noodplan namelijk beschikbaar voor zowel werkenden als werkzoekenden. Je kunt dit ontwikkeladvies in principe ook vormgeven als hulpmiddel bij het solliciteren, waardoor jij sneller een fijne, nieuwe werkplek hebt gevonden.

Hoe ziet het loopbaanadvies eruit?

Elk loopbaanadvies binnen het noodplan NL leert door begint met één vast onderdeel: de arbeidsmarktscan. Hierbij worden allerlei factoren in kaart gebracht die een rol spelen bij het vinden van een baan die goed bij jou past. Dit zijn onder andere:

  • Jouw huidige kennis, competenties en vaardigheden
  • Je vermogen om te leren
  • Je motivatie en drijfveren

Deze informatie en inzichten zijn onmisbaar bij het vormgeven van het meest geschikte traject om jou aan werk te helpen. De arbeidsmarktscan is dan ook een verplicht onderdeel van het ontwikkeladvies. Op welke manier deze scan wordt uitgevoerd, dat mogen coaches zelf invullen. Er zijn vele verschillende methodieken en tests om de benodigde informatie te kunnen achterhalen en hierin heeft elke coach zijn of haar voorkeuren. Coaching Aanzet maakt voor deze arbeidsmarktscan gebruik van een scan van LDC, die je zelfstandig online kunt invullen, wat ongeveer een kwartiertje duurt.

Aan de hand van de resultaten van deze scan wordt dan een passend traject samengesteld, wat bestaat uit minimaal vier uur coaching, een minimum dat vanuit het noodplan wordt vereist. Bij Coaching Aanzet bestaat het vervolgtraject uit drie sessies, die je online kunt volgen of op kantoor in Silvolde, uiteraard met inachtneming van de geldende maatregelen. Tijdens deze drie sessies nemen we jouw mogelijkheden grondig onder de loep, wat uiteindelijk resulteert in een ontwikkelplan op maat.

Hoe helpt het ontwikkelplan mij?

Een loopbaantraject helpt jou door nieuwe inzichten en een andere kijk op jouw situatie. Een coach kijkt vanuit een neutrale positie naar jou en je positie binnen de arbeidsmarkt, waarbij vaak zaken opvallen waar jij totaal niet bij stilstaat. Misschien blijkt dat jij met je huidige kwalificaties niet voldoende in aanmerking kunt komen voor het soort werk waar je in bent geïnteresseerd, maar is dit op te lossen door middel van bijscholing. Misschien blijkt dat er binnen jouw werkveld geen (of niet voldoende) werk is tot de coronacrisis voorbij is, denk bijvoorbeeld aan de evenementenbranche, toerismesector of de horeca. In dat geval kan het voor jou interessant zijn om je te laten omscholen naar een ander beroep waar op het moment wel veel vraag naar is.

Aan de hand van het ontwikkeladvies weet jij precies hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw profiel perfect aansluit op de baan die je graag zou willen óf ontdek je naar welke baan jij je het best kunt laten omscholen op basis van jouw persoonlijke kwaliteiten en interesses. Wanneer je de in het ontwikkelplan opgestelde stappen hebt doorlopen, kom je goed beslagen ten ijs bij je aankomende sollicitaties. Is het solliciteren zelf iets waar je moeite mee hebt? Dan kan juist dit één van de onderdelen zijn waar je mee aan de slag gaat de komende tijd.

Klaar om aan het werk te gaan?

Het loopbaanadvies als onderdeel van het noodplan NL leert door is voor jou volledig gratis. Ook qua papierwerk hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer jij je bij Coaching Aanzet aanmeldt, regelen wij de subsidieaanvraag en alle administratieve zaken voor je. Aanmelden kan door ons een e-mail te sturen of het contactformulier in te vullen. Gaan we binnenkort samen aan de slag met jouw ontwikkelplan?

Update 31-3-2022:
Vanaf 1 april is het Stap-budget ook in te zetten voor loopbaanadvies. Dit ontwikkeladvies is speciaal bedoeld voor mensen die niet geschoold of praktisch geschoold zijn (maximaal mbo-2 niveau).
Wil je daar meer over weten? Lees mijn blog over het Stap-budget voor ontwikkeladvies.

Behoor je niet tot de groep die een subsidie voor het ontwikkeladvies krijgt? Uiteraard kun je voor een loopbaanadvies nog steeds terecht bij Coaching Aanzet. Stuur ons gerust een e-mail of vul het contactformulier in bij vragen of voor aanmeldingen.