doorwerken stressklachten

Blijven doorwerken met stressklachten?

Gabriëlle Kiefmann Nieuws

In 2018 gaf 35,3% van de respondenten van een enquête van TNO aan dat stress voor hen de hoofdreden was van verzuim. Stress lijkt misschien geen ernstig probleem, maar de gevolgen van langdurige stress zijn dit wel degelijk. Stress is de voorloper van overspanning, een probleem waar vorig jaar 263.500 mensen mee naar de huisarts gingen.

Probeer te voorkomen dat je werkstress je tot dat punt brengt. Er zijn verschillende methoden om je stressklachten te beperken tot een werkbaar niveau. Dit is vooral praktisch voor mensen die, ondanks hun stressklachten, om welke reden dan ook moeten of willen blijven werken. Herken jij jezelf daarin? Dan raad ik je aan om de dagplanning voor werkende mensen met stressklachten aan te houden.

Dagplanning voor werkende mensen met stressklachten

Deze dagplanning is specifiek bedoeld voor mensen die, ondanks hun stressklachten, moeten of willen doorwerken, maar wel op een constructieve manier die ervoor zorgt dat de klachten in ieder geval niet verergeren. Houd je je goed aan deze dagplanning, dan is het zelfs mogelijk om weer goed te herstellen.

Communiceer met je omgeving

Zorg dat je omgeving op de hoogte is van je situatie en je voornemen om je stressklachten te verminderen nu dit nog kan. Het is in ieder geval verstandig om je werkgever en collega’s in te lichten, maar ook je partner en vriendenkring kunnen je ondersteunen bij het aanhouden van de dagplanning.

Vertel je werkgever dat je de komende tijd op jezelf moet passen en wat je hiervoor van hem of haar nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verschuiven of vervallen van een deadline
  • Het door collega’s laten overnemen van taken die niet verzet kunnen worden
  • Het nemen van extra pauzes om bij te komen
  • Het weigeren van extra werkzaamheden of overwerk

Stressgerelateerd verzuim kost jaarlijks 2,8 miljard euro. Het is niet alleen in jouw belang om het nu rustig aan te doen, maar ook in het belang van jouw werkgever. Zo voorkomen jullie in de toekomst langdurig verzuim en hoge kosten door overspanning of burn-out.

Voor je werk: een rustig ochtendritueel

Je dagindeling ligt op de meeste werkdagen grotendeels vast. De manier waarop je je andere bezigheden hier omheen plant kun je echter wél beïnvloeden.

Begin je dag zo rustig mogelijk. Neem de tijd om in alle rust op te staan, je aan te kleden en te ontbijten. Probeer alles zo bewust mogelijk te doen. Voel de warmte van de douche, proef je koffie, thee of ontbijt, adem diep in en geniet van de rust om je heen. Focus je op één activiteit tegelijk. Lees geen krant tijdens je ontbijt en laat je telefoon ook even links liggen.

Heb je normaal gesproken verplichtingen voordat je naar je werk gaat, zoals andermans lunch klaarmaken of het naar school brengen van je kinderen? Kijk of je partner dit de komende dagen kan doen. Zorg dat je zelf zo weinig mogelijk moet doen voor je naar je werk gaat.

Op je werk: neem voldoende pauzes

Pauzes helpen je door je werkdag heen. Al eerder adviseerde ik je om met je werkgever te overleggen of er ruimte is voor wat extra pauzes gedurende de dag. Ongeacht het aantal pauzes dat je uiteindelijk kunt nemen, de manier waarop je ze invult is het belangrijkst. Breng je pauzes waar mogelijk alleen door. Ga even naar buiten of zoek een eigen ruimte op. Vooral belangrijk is om in je pauzes niet met je werk bezig te zijn, maar echt even te ontspannen. Vermijd daarbij drukke, vermoeiende gesprekken met collega’s.

Na je werk: geen activiteiten die energie kosten

Aan het eind van de werkdag hebben veel mensen een ontzettend vol programma voor de boeg. Kinderen ophalen, koken, sporten, afspreken met vrienden… Allemaal activiteiten die energie kosten, energie die je hier nu even niet voor hebt. Ga na je werk gelijk naar huis en pak hier rust. Doe iets waar je je ontspannen door voelt, zoals in bad gaan, ontspanningsoefeningen doen of het lezen van een luchtig boek of tijdschrift.

Ook na het eten kun je beter geen inspannende activiteiten plannen. Richt je ook nu weer op ontspannende activiteiten waar je rustig van wordt. Laat je laptop en tv uit en leg je telefoon ook opzij. Van activiteiten waar je een beeldscherm voor nodig hebt raakt je slaap verstoord. Dit komt doordat blauw licht je biologische klok beïnvloedt. Juist wanneer je gestrest bent is het verstandig om vroeg en op een vaste tijd naar bed te gaan, zodat je de volgende dag goed uitgerust bent.

Kun je, naast het volgen van de dagplanning, wel wat extra hulp gebruiken om met je stressklachten om te gaan? Ik help je om de balans tussen werk en privé te herstellen en de patronen te achterhalen die tot je stressklachten hebben geleid.
Neem gerust contact op om kennis te maken.