energiegevers energievreters

Energiegevers en energievreters

Gabriëlle Kiefmann Nieuws

Jouw energie is niet onbeperkt. Dit hele simpele feit vergeten we soms wel eens, terwijl we ons er op andere momenten juist ontzettend bewust van zijn. Dat heeft alles te maken met de omstandigheden waarin je je bevindt en de hoeveelheid rust die je neemt, maar ook met factoren van buitenaf: energiegevers en energievreters.

Waar ligt de balans tussen jouw energiegevers en energievreters?

De hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt verschilt per moment, per dag of zelfs per week. Hoeveel energie je hebt, dat wordt sterk beïnvloed door allerlei gebeurtenissen gedurende je dag. Deze gebeurtenissen kun je verdelen in energiegevers en energievreters, ofwel gebeurtenissen die je energie als het ware weer opladen en gebeurtenissen die je juist veel energie kosten. Aan jou de taak om hier zo veel mogelijk een balans in te vinden, zodat je niet uitgeput raakt.

Wat zijn energiegevers?

In de eerste plaats krijg je energie door uit te rusten. De meest voor de hand liggende manier waarop je dit doet, is door te slapen. Terwijl je slaapt kunnen je hersenen rustig alle indrukken van de dag verwerken en laadt je energie zich weer op. Slaap is echter niet de enige energiegever. Een vakantie zorgt er meestal ook voor dat je je weer helemaal opgeladen voelt en er weer tegenaan kunt. Een energiegever hoeft echter niet groot te zijn. Ook kleine beetjes helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een wandeling door de natuur
  • Mooie muziek
  • Een boek lezen
  • Praten met iemand die jou begrijpt
  • Bezig zijn met een ontspannende hobby, zoals schilderen, muziek maken, knutselen, tuinieren et cetera.

Over deze energiegevers heb je zelf de controle. Energiegevers kunnen echter ook van buitenaf komen. Denk hierbij aan een leuk gesprekje met de caissière in een winkel, iemand die in het voorbijgaan op straat vriendelijk naar je lacht, je partner die als verrassing voor je heeft gekookt of wat positief nieuws tijdens het journaal.

De manier waarop je oplaadt verschilt per persoon. Weet jij van jezelf waar je energie van krijgt?

Wat zijn energievreters?

Je dagelijkse bezigheden zullen meestal het grootste deel van je energie opeisen. Denk daarbij aan je werk, je opleiding, het huishouden en alle zaken die verder bij het alledaagse leven komen kijken. Daarnaast zijn er allerlei kleinere of grotere dingen die ook een deel van je energie opeisen. Deze energievreters zijn het tegenovergestelde van energiegevers. Dit zijn de gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je je vermoeid, overweldigd of terneergeslagen kunt voelen.

De energievreters die je het meest belasten zijn meestal structureel. De opvoeding van je kinderen of je werk kunnen je ontzettend veel energie kosten en houden over het algemeen langdurig aan. Daarnaast kunnen verschillende gebeurtenissen je energie kosten. Ziekte in je familie, relatieproblemen of een verandering op je werk kunnen je een flinke hoeveelheid energie kosten. Een deel van deze energie verlies je alleen al door de zorgen die hierbij komen kijken. Komt het nog wel goed met je relatie? Gaat die werkdruk binnenkort afnemen of wordt het alleen maar erger?

Dit soort energievreters kunnen jou flink beïnvloeden. Weet jij welke gebeurtenissen jou veel energie kosten?

De balans tussen energiegevers en energievreters

Wanneer je je energiegevers en energievreters in balans weet te houden, zit het met jouw energielevels meestal wel goed. Wanneer deze balans echter verstoord wordt, bijvoorbeeld door een plotselinge gebeurtenis of aanhoudende problemen, kun je hier veel last van hebben. Ga dan op een rustig moment bij jezelf na waar de verstoring in je balans vandaan komt. Is deze oorzaak van tijdelijke aard? Beschik je over de middelen om deze verstoring te verhelpen?  Probeer waar mogelijk meer tijd te maken voor de dingen die jou juist weer wat energie kunnen geven.

Kun je het even niet meer overzien en weet je niet hoe je jouw energielevels weer op peil kunt krijgen? Ik help je graag door jouw energiegevers en energievreters in kaart te brengen, tegen elkaar af te wegen en manieren te vinden waarop jij de balans weer kunt herstellen. Neem gerust contact op om kennis te maken.